PANEL@DSA
Οι 6 εκπρόσωποι των κομμάτων_die 6 ParteivertreterInnen
Τάσος Γαϊτάνης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
O Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Βιοϊτρικής Τεχνολογίας στο ΤΕΙ Αθήνας και έχει κάνει Μάστερ και Διδακτορικό στην Ιατρική Φυσική στο University of Surrey και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα με την πολιτική του δράση, ο Τάσος Γαϊτάνης εργάζεται ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας, στη βαθμίδα Α', στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Ο Δρ Γαϊτάνης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της μονάδας προκλινικής απεικόνισης PET/CT και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συσχετίζονται με την τομογραφική απεικόνιση PET. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, διδάσκει σε μεταπτυχιακά (MSc) και είναι αξιολογητής επιστημονικών χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημήτρης Τζανακόπουλος
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στη Φιλοσοφία του Δικαίου από την ίδια σχολή. Διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010. Την περίοδο 2010-2012, ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Birkbeck του Λονδίνου ενώ την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 εργάστηκε ως εποχικός λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2012 διέκοψε τις διδακτορικές του σπουδές και επέστρεψε στην Ελλάδα ώστε να αναλάβει τη θέση του νομικού συμβούλου του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού. Τον Νοέμβριο του 2016, ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας και ορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παρέμεινε στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έως τον Ιούνιο του 2019 οπότε και αντικαταστάθηκε προκειμένου να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές στις οποίες εκλέχθηκε Bουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Α΄Αθήνας. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θέση στην οποία υπηρέτησε έως την 6η Σεπτεμβρίου του 2020 οπότε και εκλέχτηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως τις 29 Μαΐου 2022, συνεχίζοντας την πολιτική του διαδρομή στα βουλευτικά έδρανα εκ νέου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», στο περιοδικό "Law and Critique", στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα «Αυγή» και σε άλλες εφημερίδες.
Παναγιώτης Βλάχος
ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής
Γεννήθηκε στη Νέα Χαλκηδόνα και μεγάλωσε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα (ΕΚΠΑ), Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο και έκανε MSc στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (LSE) και MPA στη Δημόσια Διοίκηση (Harvard KSG με υποτροφία). Εργάστηκε ως δικηγόρος και σύμβουλος στρατηγικής, μεταρρυθμίσεων, καινοτομίας και επικοινωνίας για επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς εντός και εκτός συνόρων. Υπηρέτησε ως σύμβουλος την κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2008-2011 με έμφαση στην εργασία, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Ίδρυσε την βραβευμένη ανεξάρτητη οργάνωση Vouliwatch, το Ινστιτούτο για την Καινοτομία στην Τοπική Διακυβέρνηση (EPLO) και την προοδευτική πολιτική κίνηση "Μπροστά" για τη διαγενεακή ισότητα. Είναι εκλεγμένος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρ. Γραμματέας Καινοτομίας, πρ. αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Γραμματέας Επικοινωνίας και μέλος της Ομάδας Προγράμματος.
Αφροδίτη Μπομπόλη
ΚΚΕ
Τίνα Στεργιώτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Είμαι η Τίνα Στεργιώτη και εκπροσωπώ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Ως μαθήτρια φοίτησα στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά και στη συνέχεια, ως φοιτήτρια, σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας. Η αγάπη μου για τη διδακτική της γαλλικής αλλά και ευρύτερα, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των νέων γενεών, μέσω των πολιτικών που υιοθετούνται, με ώθησε στην εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών με θέμα την Πολιτική της Εκπαίδευσης.
Ως καθηγήτρια σε Λύκεια επί σειρά ετών αλλά και ως μητέρα δύο παιδιών, ενός εφήβου και ενός πρωτοετούς φοιτητή, συναισθάνομαι τους προβληματισμούς των νέων για το αύριο που ανοίγεται μπροστά τους, για την ευθύνη και την πολιτική ενσυναίσθηση που χρειάζεται να αναπτύξουν.
Η εμπειρία μου τα τελευταία χρόνια στον πολιτικό χώρο, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, με διδάσκει κάθε στιγμή την ανάγκη να είμαστε ενεργοί πολίτες και ότι έχουμε χρέος απέναντι στη γενιά μας αλλά και κυρίως απέναντι στις επόμενες γενιές να διεκδικούμε το βέλτιστο.
Με μεγάλη χαρά λοιπόν, θα συμβάλω στη συνειδητοποίηση της δύναμης της ψήφου από τους μαθητές σας.
Σας ευχαριστώ θερμά!
Σωτήρης Μητραλέξης
ΜέΡΑ25
Ο δρ Σωτήρης Μητραλέξης είναι ο ερευνητικός διευθυντής του mέta, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 και του πολιτικού του σχεδιασμού, καθώς και απόφοιτος της DSA (2006). Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο IOCS του Cambridge, ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester, διδάκτωρ φιλοσοφίας της Freie Universitat Berlin, διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (βραβείο Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων 2018) και διδάκτωρ θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Freie Universitat Berlin. Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας στο Istanbul Sehir University και έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton, του Cambridge, της Ερφούρτης και στο Peterhouse, Cambridge, καθώς και ως εντεταλμένος διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Έχει εκδώσει τη μονογραφίαEver-Moving Repose (Cascade, 2017) και τις Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους (Αρμός, 2019) και έχει (συν)επιμεληθεί μεταξύ άλλων τους συλλογικούς τόμους Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία: Νέες Φιλοσοφικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις (Ροπή, 2021), Θρησκεία, επιστήμη και ορθοδοξία στο δημόσιο χώρο κατά την πανδημία του COVID-19: Οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (manifesto, 2023), Ludwig Wittgenstein between Analytic Philosophy and Apophaticism (Cambridge Scholars Publishing, 2015), Slavoj Žižek and Christianity (Routledge, 2019), Maximus the Confessor as a European Philosopher(Cascade, 2017), Polis, Ontology, Ecclesial Event (James Clarke & Co, 2018), Between Being and Time (Fortress, 2019), και άλλους.
Die Fragen der Debatte
Die von den Schülerinnen und Schülern der 2. Klasse vorbereiteten Fragen des ersten Teils (in dem es auch die Möglichkeit der Kommentierung geben wurde) waren (in zufälliger Reihenfolge):
- Das Umweltthema ist für die Weltgemeinschaft von Bedeutung. Wie wichtig ist dieses Thema für Ihre Partei und welche Politik beabsichtigen Sie in dieser Hinsicht zu verfolgen?
- Inwieweit sind Sie der Meinung, dass Fächer wie Soziologie und/oder Sexualkunde in der Schule verpflichtend unterrichtet werden sollten, um letztlich Vorurteile gegenüber Minderheiten abzubauen?
- Was gedenken Sie zu tun, damit sich Vorfälle wie der Unfall in Tempe nicht wiederholen? Warum haben Sie Ihrerseits nicht dafür gesorgt, dass die Eisenbahn sicher betrieben wird?
- Inwieweit besteht Ihrer Meinung nach die Gefahr eines Konflikts oder eines heißen Zwischenfalls mit der Türkei, und wie sieht die Haltung Ihrer Partei zu den griechisch-türkischen Beziehungen aus?
Die letzte Frage von Teil 1 (ohne Möglichkeit eines Kommentars) lautet:
- Was ist die absolute Priorität für Ihre Partei nach den Wahlen?
Der zweite Teil wurde mit Fragen aus dem Publikum fortgesetzt.
Οι ερωτήσεις του πάνελ
Τα ερωτήματα του
α΄μέρους (όπου
θα υπάρχει και δυνατότητα σχολιασμού) και τα οποία ετοίμασαν οι μαθητές και
μαθήτριες της Β΄Λυκείου ήταν (με τυχαία σειρά):
- Το περιβαλλοντικό ζήτημα απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για το κόμμα σας και ποια πολιτική σκοπεύετε να ακολουθήσετε σχετικά;
- Κατά πόσο πιστεύετε ότι πρέπει να διδάσκονται υποχρεωτικά στο σχολείο μαθήματα όπως η Κοινωνιολογία ή/και η Σεξουαλική Αγωγή με απώτερο στόχο να καταρριφθούν προκαταλήψεις κατά των μειονοτήτων;
- Τι σκοπεύετε να κάνετε για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ζήσουμε πάλι στιγμές σαν το δυστύχημα στα Τέμπη; Γιατί δεν είχατε μεριμνήσει από την πλευρά σας, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια οι σιδηρόδρομοι;
- Κατά πόσο θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης ή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και ποια είναι η γραμμή που πρεσβεύει το κόμμα σας σχετικά με τα ελληνοτουρκικά;
Η τελική ερώτηση του α΄μέρους (χωρίς δυνατότητα σχολιασμού) ήταν:
- Ποια είναι η απόλυτη προτεραιότητα για το κόμμα σας μετά τις εκλογές;
Ακολούθησε το β΄μέρος με ερωτήσεις από το κοινό.